Емилия Милчева, Заглавието е на редакцията ан ФрогНюз.  през България,

...
Емилия Милчева, Заглавието е на редакцията ан ФрогНюз.  през България,
Коментари Харесай

Турски поток - гордост за Борисов и срам за България

Емилия Милчева, Заглавието е на редакцията ан ФрогНюз.

 

през България, изчезнала от българските институции, само че открита в хакнатата поща на асистент на върховен съветски политик, е мотив за един-единствен въпрос към водача на ГЕРБ Бойко Борисов, в чийто трети мандат бе построена тръбата: Защо, господин Борисов?

 

, след като платформата InformNapalm хакна пощата на Евгений Зобнин, асистент на високопоставения съветски политик Александър Бабаков, а ги разкодираха българските специалисти по киберсигурност и битка с дезинформацията от Bg Elves.

 

Борисова горделивост, български позор

 

Проектът е горделивост за Борисов - и позор за България. Българската страна не получава синьо гориво от тръбата, която транзитира съветски природен газ през нейна територия до подкрепящите Москва Сърбия и Унгария. България няма опция да ръководи даже потенциала на тръбата, ангажиран от газпромци и техни проксита. Това е крайният резултат от скоростното изграждане на инфраструктура за над 2,6 милиарда лв., заемите за която се изплащат с приходите от директни такси. А измежду най-големите заемодатели е държавната Българска банка за развиване (ББР) с 142 млн. евро.

 

Както " Северен поток 1 " и замразеният " Северен поток 2 ", по този начин и " Турски поток " е част от газопроводна мрежа, заобикаляща Украйна като директна страна за съветския газ към Европа, лишавайки я по този метод от доходи. Първият опит на Русия да го направи с газопровода " Южен поток "  през 2014 година не съумя поради нарушаванията на европейските правила, по тази причина пък вторият се увенча с триумф. Така българските ръководещи дадоха своя " принос "  за съветската инвазия в Украйна.

 

Всички тези обстоятелства са добре известни от голям брой следствия, обрисували схемите на съветско навлизане в българската енергетика, политика и бизнес кръгове - и без да е налична пътната карта. Затова е неуместна иронията на Борисов към министъра на защитата в оставка Тодор Тагарев по отношение на помощта за Украйна. " Оптимист съм, че до август ще можем да изпратим вълнени ръкавици с пет пръста на Украйна ", сподели политикът, чийто министър на енергетиката Теменужка Петкова подписа съветския мастер проект за " Турски поток " през юни 2017 година.

 

Според   " съветската страна упорства планът да бъде сбъднат до 2020 година за вероятно прекратяване на преноса през Украйна ". Получателите на справката - министър председателят Борисов, президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, са пренебрегнали информацията на спецслужбите. Не и съветската упоритост. Така през януари 2020 година Борисов се изправи паралелно с президентите на Русия, Турция и Сърбия - Путин, Ердоган и Вучич - за откриването на газопровода в Истанбул.

В момента, в който ГЕРБ и ПП-ДБ договарят втория (си) кабинет, този път с мандат и доминация на ГЕРБ, тематиката за пътната карта се заобикаля. Според премиера в оставка Николай Денков би трябвало да се разбере дали документът е достоверен, а депутатите от ПП-ДБ Ивайло Мирчев и Мартин Димитров попитаха енергийния министър в оставка Румен Радев какво ще направи, с цел да го откри. Отговор от Радев надали ще има.

 

Досега Министерство на вътрешните работи и ДАНС по този начин и не откриха оригинала на документа, само че - което е по-важното - няма и провинен за неналичието му. " Газпром "  не дава своето копие, тъй че няма с какъв пример да бъде съпоставена картата, изтекла от хакнатата поща на Евгений Зобнин, която може и да не е окончателният вид.

 

Според медийни изявления актуалният енергиен министър е в тима за промяна, пожелан от ГЕРБ. Ако, както се твърди, мястото му заеме актуалният народен представител от ГЕРБ Жечо Станков, значи един от изпълнителите на пътната карта още веднъж ще ръководи Министерството на енергетиката. През 2021 година Станков, един от заместниците на енергийния министър Теменужка Петкова, уверяваше по какъв начин всичко към " Балкански поток ", както го назоваха в ГЕРБ, е осъществено в открити процедури и публични поръчки и нищо не е укрито от документите на " Булгартрансгаз ". Начело на " Булгартрансгаз "  и в този момент е Владимир Малинов, оглавявал компанията при строителството на тръбата, а Теменужка Петкова е в екипа договарящи на ГЕРБ-СДС за ротацията.

 

Разбира се, постоянно е налице алибито, че някой е нареждал на Станков, че някой е нареждал на Теменужка Петкова, че някой е нареждал на Борисов… Последното към този момент е изключително притеснително.

 

Появилите се данни обаче опровергават уверенията за неприкритост при реализацията на плана, показан като уголемение на българската газопреносна мрежа. BabakovLeaks разкрива секрети сделки - за обслужваща банка, за строител, за култивиране на публичното мнение в поддръжка на " Турски/Балкански поток "  с близо 500 000 евро през български социолози и публицисти.

 

Изпълнителите още са тук

 

Оригиналът на пътната карта надали ще бъде открит. Но в България са нейните реализатори - откакто по този начин съзнателно са спазили инструкциите, може и да могат да я възпроизведат по памет. А българската енергетика остава подвластна на строителите на " Турски поток ", въпреки България да не купува към този момент газ от " Газпром ". Впрочем, фрапантно понижава и съветският тръбен газ за Европейски Съюз. По данни на Cepa.org през 2021 година делът му е бил 40% от газовите доставки за Общността, до момента в който през 2023 година към този момент спада под 10%, като половината от това количество минава през Украйна.

Защо, в действителност, господин Борисов…
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР